Valyuta məzənnəsi:
20:29 Dilarənin səhnə geyimi MÜZAKİRƏ YARATDI - VİDEO  |     20:04 Şairə Cığatel qəzada ölən nəvəsindən danışıb AĞLADI - VİDEO  |     17:23 Qorqudun Avroviziya 2024 mahnısının təqdimatı keçirildi - FOTO/VIDEO  |     16:35 Hamamda meyiti tapılan qız və oğlana yazılanlara REAKSİYA VERDİ - VİDEO  |     16:13 Xalq artistlərinin HİND RƏQSİ - VİDEO  |     16:13 Xalq artistlərinin HİND RƏQSİ - VİDEO  |     23:44 Qadın və kişi voleybolçuların Azərbaycan çempionatlarında bütün finalçılar bəlli oldu  |     16:33 “Arap Kadri” türk komediyası “CineMastercard” kinoteatrında  |     15:04 "Özümü marka olaraq görürəm" - VİDEO  |     14:51 Qəza keçirən Aytən Səfərovanın 20 il öncəki ARXİV GÖRÜNTÜSÜ yayıldı - VİDEO  |     14:19 Həmcinsi ilə evlənən azərbaycanlı aparıcı onu qınayanlara CAVAB VERDİ  |     13:54 Xanəndənin toyda səhnə geyimi qınandı - VİDEO  |     12:42 "Belə ərim olduğuna görə çox xoşbəxt və şanslıyam" - VİDEO  |     12:03 Xatunun hədiyyəsi Fatiməni AĞLATDI - VİDEO  |     10:27 Salyan “ASAN xidmət” mərkəzində 1 il ərzində 178 mindən çox müraciət qeydə alınıb - FOTO  |     09:28 "Mən kökəlmək istəmirəm" - VİDEO  |     22:35 "Xəzri" və "Neftçi" klubları kubokun finalında  |     18:30 “Real” bu türk futbolçunu da transfer edir  |     17:02 Prezidentdən Şuşa ilə bağlı SƏRƏNCAM  |     16:57 Aytən Səfərovanın düşdüyü qəzada xəsarət alanların vəziyyəti açıqlandı - YENİLƏNİB - VİDEO  |    
CityNews.az » Əsas » Əslində faydalı olan zərərli məhsullar - FOTO/SİYAHI

Əsas / Maraqlı

Əslində faydalı olan zərərli məhsullar - FOTO/SİYAHI


Müxtəlif səbəblərdən zərərli hesab edilən məhsullar var. Ancaq düzgün istifadə və əks göstərişlərin olmaması ilə, onlar nəinki zərər verməyəcək, əksinə orqanizm üçün faydalıdır.

Bu barədə tamınmış həkim Yekaterina Serebrennikova danışıb.

Qəhvə

Qəhvə bəzi insanlara, xüsusən də ürək-damar xəstəlikləri olanlar üçün ziyanlıdır.

“Ancaq ağıllı şəkildə istehlak edildikdə, bu içki konsentrasiyanı artırır, immunitet sisteminə faydalı təsir göstərir. Antioksidantların zəngin tərkibinə görə, qəhvə immunitet sisteminə viruslarla mübarizə aparmağa kömək edir, xərçəng və ya diabet kimi xroniki xəstəliklərin riskini azaldır”, - deyə həkim bildirib.

Onun sözlərinə görə, qəhvənin tərkibində B1, B2, E və PP vitaminləri var. Tərkibindəki dəmir, kalsium və maqnezium, fosfor, kalium və natrium ilə də mineral kompleks təmsil olunur. Kofein sinir sistemini stimullaşdırır - bu yaddaşı, yaradıcı və assosiativ düşüncəni, konsentrasiyanı yaxşılaşdırır. Qəhvə həm də orqanizmdə metabolik prosesləri sürətləndirir, arıqlamağa səbəb olur.

Serebrennikovanın fikrincə, əgər həkimdən birbaşa əks göstəriş yoxdursa, o zaman səhər saatlarında bir və ya iki fincan qəhvə mütləq gümrahlıq və yaxşı əhvali-ruhiyyə ilə təmin edəcək.

Yağ


Doymuş yağ turşularının yüksək qəbulu qanda xolesterinin səviyyəsini artırır və 2-ci tip diabet, piylənmə və ürək-damar xəstəlikləri üçün risk faktorudur.

Ancaq doymuş yağ turşuları bədənin termorequlyasiyasında iştirak edir və daxili orqanların fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir. Kərə yağı həm də uşağın gündəlik qida rasionunun vacib hissəsi olan A vitamini mənbəyidir.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, böyüklər və uşaqlar üçün doymuş yağ turşularının qəbulu gündəlik kalori qəbulunun 10%-dən çox olmamalıdır.

Zülal


Ətin həddindən artıq istehlakı bədəndə işlənməmiş maddələrin yığılmasına səbəb olur. Bu isə bədəndə xroniki sistemli iltihabın saxlanmasına səbəb olur.

Ancaq bitki və heyvan mənşəli zülallar hər yaşda və kifayət qədər miqdarda hər kəs üçün lazımdır. Bu səbəbdən mütəxəssis yaş ötdükcə zülallı qidaları yeməyə yanaşmanı dəyişdirməyi, daha asan həzm olunan protein mənbəyi kimi ağ ətə, balıqlara keçməyi tövsiyə edir.

Kəsmik

Serebrennikova, həmçinin süd məhsulları və pendirlərdən sui-istifadədən imtina etməyi məsləhət görür - onlarda yüksək miqdarda doymuş yağ var.

Bu səbəbdən yağsız və ya az yağlı süd məhsulları istehlak etmək daha yaxşıdır.

Ancaq ekspert onların da tez-tez istifadəsinin çəki artımına səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib.

“Məsələ burasındadır ki, azyağlı süd məhsulları yüksəkyağlı məhsullardan dad baxımından daha aşağıdır, buna görə istehsalçılar onları şirinləşdirməyə çalışırlar. Bu isə pəhrizdə sadə karbohidratların, əlavə kalorilərin gizli şəkildə artmasına və kökəlməyə səbəb olur”, - deyə ekspert əmin edir.

Mütəxəssis bununla belə, müəyyən miqdarda kəsmik və digər süd məhsullarının zülal və kalsium mənbəyi olacağını vurğulayıb.

Mənbə: Praym